Donaties tijdens stream: alle ophef op YouTube

Het ontvangen van door jonge kinderen verstuurde donaties tijdens videostreams houdt de gemoederen in YouTube-land goed bezig. Met name King Alert en Giel de Winter bekritiseren de streamers die van jonge kinderen geld aannemen. Uiteraard zijn veel streamers voor het behoud van donaties. De vraag is of wordt ingegrepen door de streamingdiensten.

Media-aandacht
Paul Goudsmit (King Alert) en Giel de Winter (StukTV) verschenen in diverse media door hun mening over de situatie te geven. De heren lieten zich horen bij RTL Boulevard, Hart van Nederland, de Telegraaf en Radio 538. Daar kwam duidelijk naar voren dat zij het niet ethisch verantwoord vinden om naast de reaclame- & campagne-inkomsten die YouTubers krijgen, ook nog eens donaties van jonge kinderen aan te nemen. Desondanks geven de meeste streamers netjes aan dat je 18 jaar of ouder moet zijn om te mogen doneren. Het nadeel is dat dit niet valt te controleren.

Interview Royalistiq
YouTuber Roy, die onwijs hard groeit met zijn kanaal Royalistiq, zegt in een interview met King Alert dat hij de mogelijkheid tot doneren behoudt, omdat het de kans geeft om vragen aan de YouTuber te stellen. Tijdens dergelijke streams is wel een chat, maar daar worden zoveel berichten in gepost dat de kans nihil is dat je vraag door de streamer wordt beantwoord. Zo biedt een donatie uitkomst: met een animatie verschijnt je donatie in beeld, waarbij je optioneel ingevoerde tekst door een robotstem wordt voorgelezen. Vrijwel alle berichten bij donaties worden door streamers voorgelezen. Uiteraard kan dit er wel weer voor zorgen dat jonge kijkers de drang krijgen om te doneren, zodat ze in de video verschijnen van hun favoriete streamer/YouTuber.

€500,- donatie
Een voorbeeld van een donatie is dat een jongen van rond de 10 jaar 50 euro mocht doneren van zijn ouders aan het kanaal EenGameStad. Dat is al een fors bedrag om weg te geven, maar nu bleek dat de jongen een 0 teveel had ingetypt. Zo verscheen een donatie van €500,-. Uiteindelijk ontving de YouTuber een vraag van de ouders, namelijk of hij €450,- terug wilde storten.

De vraag resteert of de streamingdiensten Twitch en YouTube maatregelen gaan nemen tegen donerende kinderen. Dat kan niet snel genoeg gebeuren, als het aan Paul Goudsmit en Giel de Winter ligt.