Wat verdien je met YouTube?

Hoeveel YouTube moneys kun je verdienen met een video? Hoeveel geld verdienen YouTubers? En loont het om te beginnen met een YouTube-kanaal? In dit artikel lees je hoe YouTubers geld verdienen en of het tegenwoordig nog zin heeft om een YouTube-kanaal te starten, puur om geld te verdienen.

Advertentie-inkomsten

Met een YouTube-video kun je geld verdienen door advertenties in te schakelen. Doordat mensen de advertenties kijken of erop klikken, verdien je geld. Voordat je dit geld kan verdienen moet je kanaal echter zijn goedgekeurd voor het YouTube-partnerprogramma. Tegenwoordig moet je daar 1000 abonnees voor hebben en de afgelopen 12 maanden 4000 kijkuren hebben gehad om in aanmerking te komen.

Per 1000 views kun je ongeveer tussen de €0,20 en €5,00 verdienen. Het wisselt, omdat het afhangt hoe vaak de advertenties zijn bekeken, hoeveel erop is geklikt en hoeveel de advertentie waard was. Als je weinig views hebt behaald, zul je dus ook maar weinig hebben verdiend. Een YouTube-kanaal met 1000 abonnees en enkele duizenden views per maand, zou bijvoorbeeld in een jaar tijd €80,- op kunnen halen.

Uitbetaling

Bij het uitbetalen van het verdiende bedrag heb je te maken met een betaalgrens. Google AdSense, het bedrijf waar je door betaald wordt, hanteert een grens van €70,-. Heb je maar €30,- verdiend met YouTube in een maand, dan wordt er gewacht met uitbetalen totdat je €70,- hebt verdiend. Het goede nieuws is dat er geen maximum is wat je op YouTube kan verdienen. Hoe meer views, hoe meer je verdient.

Campagnes

Een grote inkomstenbron voor YouTubers is het meedoen aan campagnes van bedrijven. Een frisdrankbedrijf vraagt een YouTuber bijvoorbeeld om hun product in beeld te laten komen of mee te doen aan een speciale video. Hoe bekender en hoe groter het bereik van de YouTuber, hoe duurder de campagne is. Bij veel YouTubers leveren de campagnes zelfs meer op dan de advertentie inkomsten. Zo laat Kwebbelkop aan Mashup weten dat een gesponsorde video bij hem maar liefst €50.000,- kost.

Kwebbelkop: €50.000,- voor één video

Uiteraard zijn dit bedragen die alleen gelden voor heel grote YouTubers, als je 200.000 abonnees hebt zal het eerder richting enkele duizenden euro’s gaan. Samenwerkingen met merken en grote YouTubers worden doorgaans geregeld door Multi Channel Networks zoals Divimove en RTLMCN, waar de YouTuber bij is aangesloten. Al zijn er ook YouTubers die het liever zelf regelen en zo geen geld hoeven af te staan aan een netwerk.

Overige inkomsten

Naast de advertentie-inkomsten en campagnes kun je als YouTuber nog meer inkomsten genereren door eigen merchandise te verkopen. Of wellicht heeft de YouTuber een website waar advertenties op worden getoond. Ook zijn er YouTubers die betaald aan een evenement meewerken of een eigen evenement organiseren, zoals het Fortnite-evenement Royalistiq live.

Ook geld verdienen met YouTube

Het wordt steeds lastiger om nog door te breken op YouTube. Er zijn al vele duizenden Nederlandstalige kanalen die hetzelfde doel hebben en die waarschijnlijk groter zijn. Zoals veel YouTubers zeggen: als je in deze tijd je werk wilt maken van YouTube om er geld mee te verdienen, dan moet je wel van heel goede huizen komen. Laat er dus niet teveel van afhangen. Maar natuurlijk kan het nog steeds. Zorg dat je uniek bent, onderwerpen pakt die populair zijn of juist nog nooit zijn gebruikt en zoek samenwerkingen met andere YouTubers. Is er een bepaalde doelgroep die nog niet of weinig wordt bediend op YouTube? Of denk jij dat je goede concurrentie bent voor een ander kanaal? Je zal in ieder geval veel geduld moeten hebben om het kanaal te laten groeien. Maar vooral: zorg dat je de video’s maakt omdat je het leuk vindt.