Het verschil tussen een vlogger en YouTuber

Wat is het verschil tussen een YouTuber en een vlogger? Regelmatig wordt iedereen die video’s op YouTube plaats door de media een vlogger genoemd. Tot ergernis van veel YouTubers. Je leest het verschil hieronder.

Het woord vlog is een afkorting voor video weblog. Het is een benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, wat voor het grootste deel bestaat uit videobeelden. Kort gezegd is het dus een digitaal dagboek. Door deze beschrijving te lezen, wordt het al duidelijker dat niet zomaar ieder filmpje op internet een vlog kan worden genoemd. ’s Nederlands meest bekende voorbeeld als vlogger is Enzo Knol. Hij filmt iedere dag zijn leven en deelt dit op YouTube. Een echte vlogger dus met een digitaal dagboek. Echter, iedere vlogger kan ook YouTuber worden genoemd, omdat zijn werk het maken van video’s voor YouTube is. Enzo Knol kun je dus vlogger én YouTuber noemen. Andersom zit dat anders.

Niet iedere YouTuber maakt namelijk een digitaal dagboek. Zo kun je YouTubers Dylan Haegens of StukTV geen vlogger noemen. Zij filmen namelijk niet hun dagelijks leven, maar maken een video (met team) over een bepaald onderwerp. Dat lijkt veel meer op het maken van een televisieprogramma. Dus: bedenk eerst of de persoon zijn of haar dagelijks leven filmt. Zo kom je erachter wat de juiste benaming is.