Don de Jong / NLxDon

Volledige naam: Don Siegfried Josefus de Jong
Geboortedatum: 1 juli 1999
Maakt: Dagelijkse vlogs
Kanalen: Don

Don de Jong is een dagelijkse vlogger met een flinke dosis humor. Geen vlog zonder woordgrap gaat voorbij. In de video deelt hij zijn dagelijks leven en spelen zijn ouders en vrienden een grote rol.

Don startte in november 2018 met dagelijks vloggen. Daarvoor maakte hij Q&A’s, gamevideo’s en deed hij diverse experimenten. In een vakantievlog in de zomer van 2019 legt Don uit dat hij niet helemaal gelukkig was hoe het in die tijd op YouTube liep. Het onregelmatige uploaden stoorde hem. Het dagelijks vloggen is een schot in de roos gebleken: de vlogs slaan goed aan en inmiddels is Don hard op weg naar de 1 miljoen abonnees.

Begin

In het begin was Don regelmatig te zien in de vlogs van Enzo. Als goede vriend van UberQuin kwam hij bijvoorbeeld voor in vakantievideo’s. Don maakte op deze manier op jonge leeftijd kennis met YouTube. De oudste video op het kanaal van Don is van 5 juni 2014. In de video behandelde Don vragen van kijkers. Andere video’s uit die tijd waren voornamelijk prankvideo’s.

Don bezorgt de MC Donald’s van een behoorlijke hoeveelheid publiciteit, en dat ongesponsord. Op een schrijfbord in zijn slaapkamer houdt hij een “mac counter” bij, aan de hand van streepjes wordt zo bijgehouden bij hoe vaak hij bij de fastfoodgigant is geweest.

Pacemaker

Don heeft een pacemaker, dat is een klein elektronisch apparaatje wat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft pompen. Don vertelde zijn kijkers in 2015 over de pacemaker in een speciale video. Don belandde in 2008 in het ziekenhuis voor een gebroken arm. Bij toeval werd toen ontdekt dat hij een hartritmestoornis had.

Van Audi A4 naar RS3 en RS6

Don is autoliefhebber en heeft ondanks zijn jonge leeftijd al bijzondere auto’s in zijn bezit gehad. Het begon bij een Audi A4. Deze auto was geen lang leven beschoren. Don leende zijn auto uit aan een vriend, die de auto onder invloed van lachgas total-loss reed op de snelweg. Doordat de dollemansrit door een bezorgde medeweggebruiker was gefilmd, belandde dit groot in het nieuws. Don heeft nooit uitgebreid verteld over het ongeluk. De YouTuber ging op zoek naar een nieuwe auto en kocht een Audi RS3. De auto was enkele maanden in zijn bezit, maar moest al gauw het veld ruimen voor de ultieme droom: een RS6. De RS3 werd ingeruild bij autobedrijf John van der Rijt, die de RS6 op spectaculaire wijze aan Don wist te leveren.

Bekijk het YouTube-kanaal van Don.

Foto: Don/YouTube