YouTube Kids: kinderplatform naar Nederland in 2019

De app YouTube Kids wordt beschikbaar voor Nederland in 2019. Op het platform wordt aanstootgevende content weggefilterd. De komst van het platform in Nederland stond al langer gepland, maar Marijn Poeschmann van YouTube haalde dit nogmaals aan tijdens de Broadcast Media Society bij Beeld en Geluid in Hilversum.

YouTube Kids is een aangepaste versie van de bekende videodienst. Op de app wordt alleen kindvriendelijke content weergegeven. Content dat niet geschikt is voor kinderen, wordt er automatisch uitgefilterd. Toen de app voor het eerst werd gelanceerd in de VS, kwam het in opspraak doordat dit automatische filter niet goed functioneerde en er alsnog aanstootgevende video’s op de app verschenen. Daarom wordt dit nu ook handmatig gecontroleerd en heeft YouTube/Google geïnfesteerd in een speciaal team.

Filteren

Het platform zal veel mogelijkheden voor ouders bieden om bepaalde onderwerpen af te schermen of juist zichtbaar te maken. Zo kan de zoekfunctie worden verwijderd, een tijdslimiet kan worden ingesteld en er kunnen speciale peuter, kleuter of schoolgaande kinderprofielen worden ingesteld. De getoonde advertenties zullen anders zijn dan op het getoonde platform en aansluiten bij de kinderlijke doelgroep. Er worden dus geen 18+ reclames weergegeven of andere, voor kinderen irrelevante onderwerpen.

2019

Het nieuwe platform wordt begin 2019 verwacht en vult daarmee andere diensten van YouTube aan, zoals YouTube Music en YouTube Premium (voorheen YouTube Red). Met de komst van deze speciaal vormgegeven app kunnen ouders zijn of haar kind veel beter controleren en sturen op YouTube.