Politievlogger Jan-Willem

De eerste politievlogger van Nederland

Volledige naam: Jan-Willem Schut
Geboortedatum:
Maakt: Wekelijks een vlog over politiewerk
Kanalen: Politievlogger Jan-Willem

Politievlogger Jan-Willem begon in 2016 een YouTubekanaal waarop hij vlogs van het politiewerk toonde. Deze exclusieve kijk op het werk sloeg aan als een bom: het kanaal groeide hard en heeft in juli 2018 meer dan 170k abonnees behaald.

Jan-Willem startte 30 mei 2016 met het vloggen van zijn politiewerk. Hier kreeg hij in het begin hulp bij van Lex Wind, die werkzaam was bij omroep Flevoland, maar inmiddels op weg is om ook agent te worden. Gaandeweg leerde JW hoe hij video’s zélf kon editten. Ook werd het beeldmateriaal uitgebreid, nu gebruikt hij tijdens het werk beelden van een GoPro bodycam en neemt daarnaast stukjes video op met zijn mobiel en soms camera. Vooropgesteld is uiteraard het politiewerk, waardoor het soms kan zijn dat er geen tijd is om te filmen.

In de vlogs laat Jan-Willem zien wat er tijdens zijn diensten gebeurt. Bedreigingen, een ongeval of achtervolging: alles komt aan bod. Ook loopt Jan-Willem soms mee met een bepaalde eenheid van de politie. Hierbij geeft hij de kijkers een beeld van welke afdelingen er bij de politie zijn en wat ze doen. Denk bijvoorbeeld aan team transport, de meldkamer of het laten zien van het nieuwste politievoertuig.

Jan-Willem gaat regelmatig samenwerkingen aan met andere YouTubers. Zo is Enzo Knol inmiddels twee keer mee geweest met JW, maar heeft hij ook samenwerkingen met andere YouTubers zoals OnneDi, Croco Jill en Ponkers.

De video’s zijn wat betreft privacy extra aangescherpt, omdat na onderzoek bleek dat soms huisadressen van meldingen te achterhalen waren in de video’s. In 2018 zat er dan ook vaak een behoorlijke  tijd tussen de gemaakte video’s en het moment van plaatsing. Jan-Willem gaf toen aan pas later de tijd te hebben om de video’s te bewerken. In 2019 lijkt er het één en ander veranderd. Video’s zijn minder gedateerd en het is te merken dat Jan-Willem meer ruimte heeft gekregen om voor YouTube aan de slag te gaan. Overigens verdient de politievlogger niets aan dit kanaal: er worden geen advertenties getoond. Hij mag hier volgens de wet niet aan verdienen.

Bekijk het YouTube-kanaal van Jan-Willem.

Thumbnailfoto: Instagram/Politievlogger Jan-Willem